Βίγλας Αναστάσιος

Ο Αντιστράτηγος (εα) Αναστάσιος Βίγλας του Ευαγγέλου, με καταγωγή από την Αρκαδία και τα Τρίκαλα, γεννήθηκε στην  Γλυφάδα Αττικής στις 02 Οκτωβρίου 1957.

Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Ξεκίνησε τις σπουδές του σε σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και στη συνέχεια εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1981.

Το έτος 1982 επιλέχθηκε για τις Ειδικές Δυνάμεις  στις οποίες υπηρέτησε για 28 έτη και πλέον έτη.

Έχει αποφοιτήσει  από όλα τα προβλεπόμενα σχολεία Ελλάδος και σχολεία ΝΑΤΟ και είναι πτυχιούχος αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσεως και βατραχάνθρωπος.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης.

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτής (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων και σχολή Αλεξιπτωτιστών) ως διοικητής Μονάδων Καταδρομών (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών), καθώς και σε Μονάδες Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, Αμφιβίων Καταδρομών Και Ορεινών Καταδρομών.

Εκτέλεσε όλα τα καθήκοντα τα οποία δύναται να αναλάβει ένας επιχειρησιακός αξιωματικός όπως καθήκοντα Διοικητικά, Επιχειρησιακά (σχέδια – επιχειρήσεις), Ασφαλείας, πληροφοριών, Εκπαιδεύσεως, Επιστρατεύσεως καθώς και Διοικητικής Μέριμνας ( οικονομικά, συντήρηση υλικού, προμήθειες κλπ).

Διετέλεσε επιτελάρχης Ταξιαρχίας και Μεραρχίας για τρία έτη, υποδιοικητής ταξιαρχίας, ως Τμηματάρχης  του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Τμηματάρχης Τμήματος Εθνικών Σχεδίων του ΓΕΕΘΑ και ως Διευθυντής Υπηρεσίας του  Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ/ ΓΕΕΘΑ).

Συμμετείχε στη σχεδίαση της συνδρομής του ΓΕΕΘΑ στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και στη συνέχεια ως μέλος της ομάδας επάνδρωσης του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ.

Διετέλεσε Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ (Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής). Διετέλεσε Διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών και Ασφαλείας του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΙΠΑ).

Οργάνωσε την Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ στην οποία διετέλεσε διευθυντής για δυο έτη.

Οργάνωσε την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ την οποία διοίκησε επιτυχώς για δυο έτη.

Εκπόνησε κρίσιμες μελέτες που αφορούν στις Ειδικές Δυνάμεις (οργάνωση, επάνδρωση, εκπαίδευση, αποστολές, επιχειρησιακή αξιοποίηση, εξοπλισμοί, δόγμα Ειδικών Επιχειρήσεων κλπ).

Συμμετείχε σε επιτροπές και συσκέψεις με λοιπές υπηρεσίες – υπουργεία σε Ελλάδα και εξωτερικό για Εθνικά θέματα (Στρατηγικές πληροφορίες, Στρατιωτικές συνεργασίες, Λαθρομετανάστες , κλπ)  και διάφορα θέματα αμυντικής και μη φύσεως.

Συμμετείχε στη διαμόρφωση Διακλαδικών Δογμάτων του ΓΕΕΘΑ.

Έλαβε μέρος (οργάνωσε και  συμμετείχε)  σε πληθώρα ασκήσεων – συνεκπαιδεύσεων με Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων ξένων Κρατών (ΝΑΤΟ και εκτός ΝΑΤΟ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε πληθώρας πρωτότυπων ασκήσεων αμέσου αντιδράσεως με δυνάμεις όλων των Κλάδων και Υπηρεσίες με απόλυτη επιτυχία.

Έχει τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα Στρατιωτικά Παράσημα και  Μετάλλια.

Έχουν απονεμηθεί ηθικές αμοιβές όπως Εύφημη μνεία και συγχαρητήρια από διάφορα κλιμάκια της ιεραρχίας και είχε όλες τις αξιολογήσεις του «άριστα».

Στα 36 χρόνια υπηρεσίας δεν του επιβλήθηκε ουδεμία ποινή.

Λόγω των θέσεων που υπηρέτησε – δραστηριοποιήθηκε, απέκτησε εμπειρίες στα ακόλουθα :

Σχεδίαση

Επιχειρήσεις

Πληροφορίες

Ασφάλεια

Οργάνωση

Επιχειρησιακή  Διοίκηση και Έλεγχος

Διοίκηση, Διεύθυνση, Χειρισμός και Εκπαίδευση Προσωπικού

Διοικητική Μερίμνα – Οικονομικά – Συντήρηση Υλικού

Πολιτικοστρατιωτική συνεργασία

Μελέτες έρευνες

Επεξεργασία και σύνταξη Θεσμικών κειμένων

Σχεδίαση και Διεύθυνση εκτέλεσης επιχειρήσεων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών). Στην πράξη έλαβε συγχαρητήρια για επιτυχή και ουσιαστική υποστήριξη σε αντιμετώπιση – καταστολή φυσικών καταστροφών – επιτυχή εκκένωση κατοικημένου τόπου (δημιουργώντας έτσι ευμενή σχόλια από τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα που παρακολουθούσε εναγωνίως την εξέλιξη των γεγονότων προβάλλοντας ως παράδειγμα προς μίμηση).

Αποστρατεύτηκε το έτος 2013, ως «ευδοκίμως τερματίσας» την σταδιοδρομία του, με τον Βαθμό του Αντιστράτηγου και φέρει τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Διετέλεσε μετά την αποστρατεία του μέλος του ΔΣ της Μονομετοχικής Δημοτική Α.Ε. Γκολφ Γλυφάδας.